Als je iets doet, doe het dan goed. Dat is een levensles die eigenlijk altijd opgaat. Voor een restauratie telt dit ook. Goedkoop is vaak duurkoop. We nemen u mee in de restauratie van een veerpoot waarbij we deze degelijk restaureren. De veerpoot zal weer volledig functioneren en decennia lang meegaan.
De donorveerpoot. Inspecteer of de basis goed is. Belangrijk is dat de buis recht is, niet aangetast is door roest waardoor er sprake is van diktevermindering van de wand, de veerschotel geen schade heeft, alle bevestigingspunten nog intact zijn, enzovoort. Vooraf goed inspecteren kan achteraf een hoop ellende, werk en geld besparen. Als de basis in orde is kan het demonteren van de onderdelen beginnen.
Om te beginnen moet de veerpoot roestvrij zijn. Stralen is hiervoor een prima methode. Als alle roest eraf is kan de veerpoot nogmaals goed geïnspecteerd worden.
Nu kan er een kleur gekozen worden. Wil je origineel of juist iets anders? Wij kozen voor de kleur geel van Bilstein. De auto zal rondom op nieuwe Bilstein dempers gezet worden en samen met de lichtblauwe kleur van de stofhoes geeft dit een mooi eindresultaat.
Na het stralen wordt de veerpoot eerst in een goede epoxie gezet. De veerpoot zit op een plek gemonteerd waar hij continue wordt blootgesteld aan steenslag, water, pekel en meer van die roestopwekkers. Goede protectie is dus van levensbelang.
Daarna kan de veerpoot gespoten worden in de kleur.
Alle schroefdraad moet worden gezuiverd. Hierdoor zullen de bouten en moeren soepel vastgezet kunnen worden op het juiste aanhaalmoment. Niet vergeten dat alle nieuwe bouten en moeren straks gemonteerd worden met kopervet. Die is water- en hittebestendig.
Uit de inspectie is gebleken welke onderdelen er vervangen dienen te worden. Het verzamelen van die onderdelen kan dus beginnen. In ons geval hadden we een ankerplaat, een naaf met wiellager, een veerpootlager, rubbers, een veer, een remschijf, een set remblokken, een ABS-sensor en een schokdemperpatroon nodig.
De diameter van de ABS-sensor bleek iets kleiner te zijn dan het gat in de veerpoot. Aangezien de afstand tussen de ABS-sensor en de ring heel klein is bestaat de kans dat deze, na montage, elkaar zouden kunnen raken en beschadigen. Een pasbus draaien en in het gat persen is dan de oplossing.
Uiteraard moet de bus dan wel in de lak gezet worden zodat hij één geheel wordt met de veerpoot.
Het afstellen van de ABS-sensor ten opzichte van de ABS-ring op de wielnaaf. De grootte van de luchtspleet tussen de sensor en de naaf is bepalend voor het afgegeven signaal. Het is een secuur werkje dus neem hiervoor rustig de tijd.
Missie geslaagd. De sensor geeft het gewenste signaal af.
Reparatie- of vervangingsplaat wordt vaak kaal geleverd of voorzien van een heel dun laagje lak. Dit is niet erg roestbestendig. Voordat je de ankerplaat gaat monteren dien je te controleren of deze perfect past. Het komt voor dat je kleine wijzigingen moet aanbrengen voor de perfecte passing.
De gaten voor de bevestiging en de ABS-sensor bleken bij de passing niet correct. Goed uitlijnen en aftekenen. Daarna is het een kwestie van boren en uitvijlen.
De ankerplaat dient eerst in een zinklaag gespoten te worden. Zink is een prima protector tegen roestvorming. Goed opschuren met een niet te grof schuurpapier voor een goede hechting van de zinklaag. Daarna is de dekkende matte zwarte laklaag aan de beurt. We gebruiken een lak die iets flexibel blijft aangezien de ankerplaat gevoelig is voor steenslag.
De ankerplaat en de naaf met het wiellager kunnen nu gemonteerd worden. De borgmoer zet je eerst gewoon vast met de ratel. Het vastzetten op het juiste moment is een klus als het wiel straks op de grond staat. Vaak zitten deze borgmoeren vast met een heel groot moment. Maak dus even een aantekening zodat je dit niet kan vergeten.
Nu de veerpoot in elkaar zit kan de schokdemperpatroon gemonteerd worden. Tijdens het in- en uitveren wordt bewegingsenergie omgezet in warmte-energie. De schokdemper wordt dus warm en deze warmte moet worden afgevoerd. Dit doe je door de buis eerst te vullen met ongeveer 0,1 liter ATF. Daarna plaats je voorzichtig de patroon. De overtollige olie zal overstromen en de buis is nu dus volledig gevuld met ATF.
Na het goed vastzetten van de patroon kan de stofhoes gemonteerd worden. Deze zorgt ervoor dat de zuigerstang niet kan worden aangetast door vuil, water, steenslag en pekel waardoor de zuigerstang kan gaan roesten. Bij het in- en uitveren zal de keerring dan beschadigen en de schokdemper zou kunnen gaan lekken. Tenslotte kunnen de veer, de bovenste veerschotel en het bovenste veerpootlager gemonteerd worden. Let hierbij wel op dat het lager goed in het vet staat. Het komt wel eens voor dat de fabrikant een beetje zuinig omgaat met vet. Daarna is het een kwestie van monteren. Alle bouten en moeren dienen vooraf goed voorzien te worden van een laagje kopervet. Dit zorgt ervoor dat de veerpoot altijd weer netjes te demonteren is, indien dat nodig mocht zijn. Gebruik voor de montage van de borgmoer van het bovenste veerpootlager nooit een luchttol. De zuigerstang kan dan gaan ronddraaien en hierdoor kan de bovenste keerring lek raken. Al je werk is dan voor niets geweest.
Belangrijk is ook dat je de veer inspant met een degelijke veerspanner. Op internet zijn voldoende filmpjes te vinden waar je ziet dat de veerspanners losschieten. Levensgevaarlijk. De kracht van een losschietende veer is ongekend en kan ernstig letsel veroorzaken. Gebruik voor de montage van de borgmoer van het bovenste veerpootlager nooit een luchttol. De zuigerstang kan dan gaan ronddraaien en hierdoor kan de bovenste keerring lek raken. Al je werk is dan voor niets geweest. Voorzichtig te werk gaan en alles netjes vastzetten met een momentsleutel is dus het motto.
De veerpoot kan nu onder de auto gemonteerd worden. Mocht je tijdens de montage per ongeluk wat lakschade krijgen, zorg er dan voor dat je de beschadiging weer netjes bijtipt met wat lak. Zo is jouw werk echt af en weer goed voor jarenlang rijplezier. Vergeet niet dat de borgmoer van de naaf nog op het juiste moment moet worden vastgezet. Daarna de moer afborgen en de deksel monteren.